Göteborgs Stad tar ställning för att skydda barn från sexuella övergrepp

Göteborgs Stad tar ställning för att skydda barn från sexuella övergrepp
15 June, 2016 NetClean

Göteborgs Stad tar ställning för att skydda barn från sexuella övergrepp

Göteborgs Stad blir den största kommunen i Sverige att införa en teknisk lösning för att stoppa sexuella övergrepp på barn. I augusti 2014 tog kommunstyrelsen i Göteborgs Stad beslut om att införa ett klientskydd mot övergreppsbilder på barn, och nu installeras programvaran NetClean ProActive på de cirka 43 000 datorer som finns i kommunens verksamheter och bolag.

— Det finns en tydlig koppling mellan att titta på övergreppsbilder och att begå sexuella övergrepp på barn. Om vi som kommun har en möjlighet att skydda barn från detta fruktansvärda brott så vill vi visa på ett tydligt ställningstagande och samtidigt kunna inspirera andra kommuner att göra samma sak, säger Ann-Charlotte Ohlsson, projektledare på Intraservice och ansvarig för implementationen av NetClean ProActive, Göteborgs Stad.

NetClean ProActive är en programvara som reagerar när någon hanterar övergreppsbilder på sin arbetsdator som polisen har klassat som olagliga. Tekniskt fungerar det så att hashsummor skapas utifrån polisens databas över illegala bilder. Så fort någon laddar ner, öppnar, flyttar eller på annat sätt hanterar en illegal fil, larmar programvaran. På detta sätt kan man vara säker på programvaran endast reagerar på bilder som polisen har klassificerat som illegala.

Man uppskattar att så mycket som ett av tio barn utsätts för sexuella övergrepp. En del av dessa dokumenteras på bilder och filmer och sprids över världen, och idag finns miljontals bilder i omlopp. Siffror från amerikanska och brittiska polisen uppger att över hälften av de personer som tittar på övergreppsmaterial också begår egna övergrepp.

— Hur osannolikt det än låter, vet vi att människor använder sina arbetsdatorer till att titta på övergreppsmaterial. Genom att hitta personer med ett sexuellt intresse för barn kan vi hitta barn som utsätts för sexuella övergrepp. Vi kan dessutom skydda barn från framtida övergrepp genom att se till att de här personerna får hjälp, säger Fredrik Frejme, Head of NetClean.

Beslut om att införa ett klientskydd mot övergreppsbilder togs i kommunstyrelsen 27 augusti 2014. I första skedet sker installation på de 33 000 datorer som är anslutna till stadens IT-plattform. Ytterligare 10 000 datorer, som inte är anslutna till plattformen, finns bland annat i vissa kommunala bolag.

För mer information kontakta:

Ann-Charlotte Ohlsson — Projektledare på Intraservice och ansvarig för implementationen av NetClean ProActive, Göteborgs Stad
0730-72 32 10
[email protected]

Anna Creutz — Kommunikationsansvarig, NetClean
0703-08 10 77
[email protected]