NetClean lanserar ny teknisk lösning för att stoppa sexuellt övergreppsmaterial på barn i mobiltelefoner

NetClean lanserar ny teknisk lösning för att stoppa sexuellt övergreppsmaterial på barn i mobiltelefoner
28 May, 2020 NetClean

NetClean lanserar ny teknisk lösning för att stoppa sexuellt övergreppsmaterial på barn i mobiltelefoner

Idag, 28 maj 2020, lanserar NetClean en ny teknisk lösning som är utvecklad för att förhindra att företagsmobiler används till att surfa på sexuellt övergreppsmaterial på barn. En kombinerad och kontinuerligt uppdaterad lista från de mest välrenommerade källorna i världen, både intresseorganisationer och polismyndigheter, används för att blockera webbsidor (URL:er) som innehåller sexuellt övergreppsmaterial på barn.

– Att skydda mobiltelefoner har blivit viktigare i takt med att mobiler
används allt mer för att komma åt, ladda ner, dela och även producera sexuellt övergreppsmaterial på barn. Den här lösningen för mobiltelefoner är den första i sitt slag, och något som våra kunder efterfrågat, säger Anna Borgström, vd på NetClean.

Ökad användning av mobiltelefoner för barnpornografibrott är en trend som polisen återkommande rapporterat om i NetClean-rapporten, en årlig rapport som baseras på enkätundersökningar med poliser från hela världen. I NetClean-rapporten 2019, rapporterade nio av tio poliser att mobiltelefoner förekommer i de utredningar som de arbetar med.

– Genom att förhindra åtkomst till sexuellt övergreppsmaterial på barn i sina IT-miljöer, kan företag och organisationer hjälpa till att förhindra spridning av dessa bilder och filmer, och därmed skydda de barn som finns med på bilderna från ytterligare trauma. ­För företag som redan skyddar sina arbetsdatorer, är det ett naturligt steg att även skydda de mobiltelefoner som de tillhandahåller till sina anställda, fortsätter Anna Borgström.

Den nya tekniska lösning som nu lanseras, NetClean ProTective, innehåller ett speciellt framtaget verktyg för att kunna distribuera och uppdatera URL-listan via så kallade MDM-system (Mobile Device Management), vilket många företag använder.

– URL:er som innehåller sexuellt övergreppsmaterial på barn förändras hela tiden. De flyttar runt, försvinner och nya dyker upp. Därför är det viktigt att URL-listan uppdateras kontinuerligt. Det är också anledningen till att vi kombinerar ett antal olika listor i produkten, avslutar Anna Borgström.

Om NetClean ProTective

NetClean ProTective är en teknisk lösning framtagen för att skydda företagsmobiler. Genom att blockera webbsidor (URL:er) som man vet innehåller sexuellt övergreppsmaterial på barn, förhindras åtkomst till materialet. Lösningen inkluderar en kombinerad och kontinuerligt uppdaterad URL-lista från några av de mest välrenommerade källorna i världen, så som IWF, Project Arachnid och INTERPOL. Den innehåller även en teknisk lösning som hanterar integrationen med MDM-system samt uppdateringen av listor.

För ytterligare information kontakta: Anna Creutz, kommunikationsansvarig NetClean, 0703-08 10 77, [email protected], www.netclean.com

Om NetClean

NetClean är ett svenskt bolag som utvecklar världsledande teknik för att skydda företags och organisationers IT-miljöer mot sexuellt övergreppsmaterial på barn, och därigenom skapa en ljusare framtid för barn. NetCleans lösningar används för att förhindra att den här typen av material hanteras på arbetsdatorer och mobila enheter. NetCleans teknik används i över 110 länder av både multinationella företag och organisationer inom offentlig sektor.